Total Pageviews

Wednesday, January 19, 2011

Applying Callory Diet In Your Daily Workout

How i wish to continue my fitness with a new workout scheme. Applying callory burning as a basis in my exercise. How?

1) Trademill Walking.
5 minutes trademill walking with 7 time incline and 7.1 km per hour speed will burn your callory around 50 to 60 kcal.
BEST for warm up to avoid muscle cram.

2) Trademill Running.
15 minutes running with 9.7 km per hour for 1st 5 minutes, 10.1 km per hour for the 10th minutes and 10.7 km per hour for the 15th minutes will burn your callories around 150 to 200 kcal callories.
BEST For fat breaking muscle firming session.

3) Cycling.
20 minutes cycling with the average 33.2 km per hour of speed will burn your callories around 600 to 800 kcal, but all will depend on your body stamina and metabolisme.
BEST for fat burning and weight optimizing.

You will loose weight if you are consistently practise the above workout. Passion will always the best support.
*be sure to get your doctor's advice before deciding on any physical exercise.

ALL THE BEST!

Sunday, January 16, 2011

NEW YEAR 2011: HERE I COME

It has been so long without my new update, i believed that this year will be my focus as blogger,putting a day as a blogging day. To all my viewers, u will get my updates every week. And each will comes with different issues, tips and stories.

Tuesday, July 6, 2010

Healthy Diet : Kimchi




Kimchi....
hehehe...aku just tried it last Sunday, 4th July at a Korean Restaurant di The Garden Mid Valley....not bad....memang sedap dan rasa masam2 pedas serta hot.....malam tu puas hati aku melawas....memang bersihkan perut, its not like taking ubat julap atau teh orang kampung yang menyakitkan....its about having something yang purely natural....no wonder, dalam drama Kim Sam Soon ada cakap:

"Kenapa laa tuhan ada menciptakan makanan sesedap ini (Kimchi), tak tahan nafsu nak dikawal"

By the way.... apa itu Kimchi?

Kimchi (Hangul: 김치, gimchi) adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis sayur masin hasil pemeraman yang dibuat dengan mencuci sayuran yang sudah digaram dan memerap dengan bahan-bahan seperti udang kering, sos ikan, bawang putih, halia dan serbuk cili merah.

Sayuran yang biasa digunakan untunk dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Katanya zaman2 dulu nun, kimchi dipanggil sebagai chim-chae (Hangul: 침채; Hanja: 沈菜) yang bermaksud "sayuran yang direndam."

Di Korea, kimchi selalu dihidangkan pada waktu makan dengan hampir semua masakan. Kimchi juga digunakan sebagai ramuan sewaktu memasak sup kimchi kimchi jjigae, nasi goreng kimchi kimchi bokkeumbap dan pelbagai masakan lain.

Kimchi terdiri dari ratusan jenis dengan ciri khas aroma yang keras, tajam, dan menyengat.

Makanan hebat ini dibuat dari bermacam jenis bahan sesuai dengan jenis kimchi dan selera orang yang membuatnya. Kimchi yang paling terkenal di luar Korea adalah Baechu Kimchi yang dibuat dari sawi putih (배추, baechu) dan lobak (무, mu) dicampur bawang putih (마늘, maneul), cili merah (빨간고추, ppalgangochu), daun bawang (파, pa), sotong (오징어 ojingeo), tiram (굴, gul) atau makanan laut lain, halia (생강, saenggang), garam (소금, sogeum), dan gula (설탕, seoltang).


Add Image
Note: The Raw ingredients of Kimchi.




Note: Bahan-bahan yang telah dibelah dan diasingkan sebelum digaul.



Di negara asalnya, terdapat lebih kurang 200 jenis kimchi termasuk kimchi khas daerah dan kimchi sayuran bermusim. Muzium Ladang Kimchi yang terletak di Seoul mencatatkan 187 jenis kimchi, dari kimchi zaman dahulu hingga kimchi zaman sekarang. Kepelbagaian jenis kimchi yang mudah dikenali, misalnya: 깍두기, kkakdugi dengan bahan utama lobak tanpa sawi putih, 오이소배기, kimchi timun yang disebut oisobaegi, dan kkaennip (susunan daun perilla yang direndam dengan kicap, cili merah, bawang putih, daun bawang, dan bahan-bahan penyedap lain).

Bakteria Laktobasilus yang berperanan dalam proses pemeraman kimchi menghasilkan asid laktat dengan kadar yang lebih tinggi daripada yogurt.

Kimchi disebut sebagai salah satu dari lima "makanan tersihat" di dunia menurut majalah Health Magazine. Kimchi kaya dengan vitamin, membantu pencernaan, dan berkemungkinan dapat mencegah barah. Sayuran yang sudah lama diketahui baik untuk kesihatan, apatah lagi ditambah bakteria hidup pada kimchi yang lebih banyak dari yogurt. Penggunaan cili merah dengan banyak dalam kimchi juga sering disebut-sebut baik untuk kesihatan.

Menurut pengkaji di Universiti Kebangsaan Seoul, terdapat beberapa bukti yang menunjukkan kimchi mungkin dapat digunakan untuk mengubati burung yang terjangkit selsema burung. Ayam yang dijangkiti selsema burung sebanyak 13 ekor diberi makan pati kimchi dan 11 ekor antaranya mula sembuh seminggu kemudian. Tetapi ketika ini tiada bukti penelitian yang sama boleh digunakan untuk mengubati manusia.

Kebaikan kimchi untuk kesihatan manusia terus menjadi kontroversi kerana kimchi kadang-kadang dikaitkan dengan pelbagai kesan buruk pada kesihatan.

Happy Cooking!

Sampai Syurga